Vismigratierivier Afsluitdijk

De Afsluitdijk bracht ons veiligheid, maar veroorzaakte tegelijkertijd ook schade aan de natuur. De afsluiting creëerde een hindernis voor trekvissen. De Vismigratierivier zorgt ervoor dat de Afsluitdijk weer open gaat voor vis. Het is een innovatief plan om de Waddenzee en het IJsselmeer weer met elkaar te verbinden. Zo kunnen straks vele soorten trekvissen hun paai- en leefgebieden weer bereiken.

Afbeelding

Wat kun je er beleven?

Zodra de Vismigratierivier Afsluitdijk er is,  kunt u de Vismigratierivier ook bezoeken. Via wandel- en struinpaden kunt u straks het gebied verkennen en van alles te weten komen over vismigratie. Een bijzondere ontmoeting op het snijvlak van natuur en cultuur.

Toekomstplaatje

Wat meteen opvalt, is de opening in de Afsluitdijk. De poort voor de vissen. Deze nieuwe verbinding kunt u als bezoeker zelf beleven. U kunt langs het water wandelen dwars door de Afsluitdijk. En door een kijkraam langs de rivier, ziet u de vissen voorbijtrekken.

In de rivier vormen honderden ‘BlijeVissen’ een bijzonder landschapskunstwerk. Ze maken het onzichtbare zichtbaar. Blij als ze zijn dat ze eindelijk weer heen en weer kunnen zwemmen, komen ze boven het water uit en draaien mee met het tij. Een feestelijk gezicht.

Oude Kazematten krijgen een nieuwe bestemming en worden ingericht met informatie over de vistrek. In de Noordelijke Kazemat beleeft u ‘de wereld van het zout’, van Noordzee en Waddenzee’, in de Zuidelijke Kazemat ‘de wereld van het zoet’ van IJsselmeer en rivieren. Aan beide zijden van de dijk, kunt u volop genieten van nieuwe natuur.

Vogelliefhebbers kunnen hier ook hun hart ophalen. Al wandelend over de pieren en de struinpaden rond de Vismigratierivier ervaart u de herstelde verbinding tussen IJsselmeer en Waddenzee. De Vismigratierivier is zowel een slim doordacht technisch kunstwerk als een prachtig nieuw natuurgebied waar u bij elk bezoek de rijkdom aan planten en dieren zult zien groeien. Een inspirerende plek waar natuur en cultuur hand in hand gaan.

Het plan om de Vismigratierivier beleefbaar te maken voor publiek is ontwikkeld door landschapsarchitect Bruno Doedens van SleM en kwam tot stand mede dankzij een gift van ruim twee miljoen euro van de Nationale Postcode Loterij.