Vismigratierivier Afsluitdijk

De Afsluitdijk bracht ons veiligheid, maar veroorzaakte tegelijkertijd ook schade aan de natuur. De afsluiting creëerde een hindernis voor trekvissen. De Vismigratierivier zorgt ervoor dat de Afsluitdijk weer open gaat voor vis. Het is een innovatief plan om de Waddenzee en het IJsselmeer weer met elkaar te verbinden. Zo kunnen straks vele soorten trekvissen hun paai- en leefgebieden weer bereiken.

Afbeelding

Wat is het?

De Vismigratierivier is een opening in de Afsluitdijk waar trekvissen doorheen kunnen zwemmen om vanuit de Waddenzee het IJsselmeer te bereiken en andersom. Trekvissen hebben namelijk zoet én zout water nodig voor hun levenscyclus. Door dijken en dammen zoals de Afsluitdijk is dat niet of nauwelijks meer mogelijk. Het is een belangrijke reden waarom het zo slecht gaat met trekvissen. 

Daar is een gedurfde oplossing voor bedacht: de Vismigratierivier. Met de Vismigratierivier wil De Nieuwe Afsluitdijk de hindernis voor trekvissen opheffen. Miljoenen vissen liggen nu in de Waddenzee als surfers te wachten voor de spuisluizen. Ze ruiken het zoete water en willen naar binnen. Maar de stroming is voor deze trekvissen meestal te sterk om tegenin te zwemmen. Een permanente opening via de Vismigratierivier Afsluitdijk moet het weer mogelijk maken dat deze trekvissen weer vrij kunnen zwemmen van zout- naar zoetwater. Ook Rijkswaterstaat neemt maatregelen om de vismigratie tussen de Waddenzee en het IJsselmeer te stimuleren, zo wordt visvriendelijk sluisbeheer toegepast en wordt bij Den Oever een vispassage aangelegd. Samen zorgen deze maatregelen ervoor dat de visstand verbetert.

In onderstaande video wordt kort uitgelegd hoe de Vismigratierivier werkt en waarom hij nodig is.

Uniek project met mondiale uitstraling

Het is een systeem dat dicht bij de natuur blijft en dat voor vissen en het ecosysteem optimaal functioneert. Wereldwijd zijn er verschillende vergelijkbare situaties. Voor de Nederlandse waterbouwsector is het dan ook een uniek project met internationale uitstraling.

3D

Beleef een virtuele tour langs de toekomstige Vismigratierivier.

Partners

afsluitdijk_blokje

Dit project valt onder regie van De Nieuwe Afsluitdijk

 

Deelnemende partners

Mogelijk gemaakt door

foto vmr collage DE