Recreatieve ontwikkeling Kornwerderzand

Kornwerderzand is één van de meest markante locaties op de Afsluitdijk met een rijke geschiedenis. Het is een belangrijk knooppunt van weg- en waterverkeer. In dit unieke stukje Nederland komen meerdere ambities van De Nieuwe Afsluitdijk samen. In de toekomst kunt u hier van alles beleven, bekijken en ervaren over de Afsluitdijk.

 

Afbeelding

Wat is het?

Kornwerderzand is een belangrijk kruispunt van weg- en waterverkeer: de meeste vaarbewegingen in Noord-Nederland richting het Wad gaan via Kornwerderzand. Het dorp heeft een speciale rol in de (ontstaans-) geschiedenis en de ontwikkelingen van de Afsluitdijk. Denk hierbij aan de verdediging tijdens de Tweede Wereldoorlog. In het Kazemattenmuseum leert u alles over deze bijzondere rol van de Afsluitdijk. Op Kornwerderzand ervaart u het weidse uitzicht op de Waddenzee en het IJsselmeer, op de rand van land en zee.

Kornwerderzand is het belangrijkste knooppunt op de Afsluitdijk. Op deze plek komen verschillende ambities bij elkaar: de inpassing van stromingsturbines voor getijdestroming, de Vismigratierivier en de verruiming van de sluis. Daarnaast is Kornwerderzand nu al een plek waar veel gebeurd. Het is een knooppunt van weg- en vaarverkeer, mensen brengen een bezoek aan het Afsluitdijk Wadden Center of het Kazemattenmuseum, fietsers passeren Kornwerderzand bij hun fietstocht over de dijk, surfers en kitesurfers gaan vanaf het strandje bij Kornwerderzand het IJsselmeer op om te gaan (kite)surfen.

Toeristische impuls

We willen een flinke toeristische impuls geven aan Kornwerderzand. Het in maart 2018 geopende Afsluitdijk Wadden Center is de publiekstrekker voor o.a. internationale toeristen en vertelt het verhaal van Dutch Delta Design, de Vismigratierivier, Unesco Werelderfgoed Waddenzee en Culturele Hoofdstad 2018. Onderdeel van Afsluitdijk Wadden Center is bovendien ook aanlegsteiger aan de IJsselmeerkant en de buiteninrichting met een rondje Kornwerderzand, voor een bezoekje aan de schutsluizen, het Kazemattenmuseum of de toekomstige Vismigratierivier. Daarnaast is het realiseren een ferry-verbinding, vernieuwde camperplaatsen en een nieuw fietspad aan de Waddenzeezijde onderdeel van de toeristische impuls. Hier kun je voor een kort verblijf genieten van een geweldige zonsopkomst en- ondergang op de rand van land en zee. 

Plannen Kornwerderzand

Voor Kornwerderzand versterken verschillende plannen elkaar. Zo vormt de Vismigratierivier een mooie show-case van Dutch Delta Design, wordt de nieuwe sluis voor superjachten een attractie op zich en zijn er plannen voor het opwekken van energie met stromingsturbines in de spuisluizen. 

Inrichtingsvoorstel Kornwerderzand

Klik hier voor een overzichtelijke kaart met een inrichtingsvoorstel voor Kornwerderzand.

Partners

afsluitdijk_blokje

Dit project valt onder regie van De Nieuwe Afsluitdijk.

 

 

Deelnemende partners