Recreatieve ontwikkeling het Monument

Het Monument halverwege de Afsluitdijk is dé publiekstrekker: dit is de plek waar de dijk is gedicht. Hier beleeft u de Afsluitdijk. Het biedt bezoekers een prachtig uitzicht op het IJsselmeer. Toch willen we bezoekers nog meer bieden. Daarom willen we hier de bestaande voorzieningen verbeteren.

Afbeelding

Wat is het?

Het Monument is momenteel de plek die veruit de meeste bezoekers trekt: ruim 250.000 per jaar. Dat is evenveel als het Kröller Müller Museum op de Hoge Veluwe! Dit Monument – ook wel het Vlietermonument genoemd – is gebouwd op de plaats waar op 28 mei 1932 de dijk is gedicht. Op deze locatie proeft en voelt u het IJsselmeer. Beklim via de wenteltrap de toren van het Monument en geniet van het prachtige uitzicht over het IJsselmeer en de Waddenzee.

Dagelijks stoppen er vele toeristen uit binnen- en buitenland bij het Monument van de beroemde architect Dudok, ook als het slecht weer is. Bij de bouw van het Monument is echter nooit rekening gehouden met grote groepen bezoekers. De huidige lunchroom bevindt zich in wat ooit een technische ruimte onder het Monument was. De lunchroom en souvenirwinkel onder in het Monument zijn dan ook niet berekend op de vele toeristen. 

De Nieuwe Afsluitdijk wil de toekomstige bezoekers meer bieden. Bovendien verwachten we dat modernisering en uitbreiding van de faciliteiten zullen leiden tot meer bezoekers die wat langer blijven. We willen daarom het Monument en de directe omgeving voorzien van een kwaliteitsimpuls: bestaande paden en informatie-voorziening worden uitgebreid en opgewaardeerd. In samenspraak met  de betrokken partijen bekijken we ook of de horecavoorziening flink gemoderniseerd en uitgebreid kan worden. 

Schetsontwerp van het Monument

Bekijk hier een schetsontwerp van het Monument.

Partners

afsluitdijk_blokje

Dit project valt onder regie van
De Nieuwe Afsluitdijk

 

Deelnemende partners