Ontwikkeling Breezanddijk

Breezanddijk was oorspronkelijk een werkeiland dat ontstond bij de aanleg van de Afsluitdijk in 1932. Sinds die tijd is Breezanddijk de kleinste bewoonde plaats in Nederland. Er woont slechts een handvol mensen. Daarnaast wordt het gebied gebruikt door Rijkswaterstaat en Defensie. Qua ontwikkeling is het gebied daarom achtergebleven. De Nieuwe Afsluitdijk heeft de ambitie om de kwaliteit van de omgeving te verbeteren.

Afbeelding

Wat is het?

Breezanddijk is ooit als werkeiland aangelegd voor de aanleg van de Afsluitdijk. Het gehucht kent maar een paar inwoners en is daarmee de kleinste bewoonde plaats in Nederland. Naast reguliere bewoning is er een klein stacaravan terrein waar een 50 tal vaste stacaravans staan. Er is echter geen riolering, elektriciteit of stromend water. Ook heeft Breezanddijk een tankstation. Daarnaast is het een officieel schietterrein van Defensie.

De regionale overheden willen hier in de toekomst nieuwe initiatieven op het gebied van duurzame energie faciliteren. Een eerste stap hierin is inmiddels gezet, sinds kort ziet u bij Breezanddijk ook de Blue Energy centrale. Daarnaast ziet de regio Breezanddijk als een reservelocatie voor toekomstige (grootschalige) toeristische ontwikkelingen, maar ook voor het organiseren van openluchtevenementen zoals in 2013 de theatervoorstelling Leeghwater.

 

 

Partners

afsluitdijk_blokje

Dit project valt onder regie van De Nieuwe Afsluitdijk.

 

 

Deelnemende partners