Icoon Afsluitdijk

Bij de renovatie van de Afsluitdijk is het behoud van het bouwkundig erfgoed en de cultuurhistorie een essentieel onderdeel van de plannen. Icoon Afsluitdijk sluit hierop aan met een aantal werken van ontwerper en innovator Daan Roosegaarde die bijdragen aan de versterking van de cultuurhistorische waarde van de dijk. 

 

Afbeelding

Veelgestelde vragen

Wanneer kan ik Icoon Afsluitdijk zien?
Lichtpoort is elke dag te zien na zonsondergang als je met de auto over de Afsluitdijk rijdt.
Glowing Nature, Windvogel en 32 KM waren tijdelijk tussen 17 november en 21 januari te zien tussen.

Podcast
Er is een speciale podcast/audiotour gemaakt. Zo krijg je alle informatie over Icoon Afsluitdijk en de werken. Ook na 21 januari blijft de podcast beschikbaar.
Download hier direct de podcast of via iTunes.

Wat is het doel van dit project?
Rijkswaterstaat versterkt de Afsluitdijk de komende jaren om Nederland ook in de toekomst tegen de kracht van het water te beschermen. In 2018 start Rijkswaterstaat de uitvoering van dit project. De overheid heeft deze gelegenheid aangegrepen om ook andere initiatieven de ruimte te geven. Aan ontwerper Daan Roosegaarde is gevraagd een bijdrage te leveren aan het versterken van de iconische waarde van de Afsluitdijk. De ontwerpen benadrukken de cultuurhistorische waarde van de Afsluitdijk en dragen bij aan de waarde er van als (internationaal) visitekaartje voor de Nederlandse waterbouw, innovatie en Dutch Design.

Welke opdrachten zijn verstrekt aan Studio Roosegaarde en voor hoeveel geld?
Het hele project mag maximaal 13 miljoen euro kosten. Het betreft hier de kosten voor voorbereiding, ontwerp, contractering, realisatie en onderhoud gedurende 5 tot 10 jaar. Studio Roosegaarde krijgt betaald voor het ontwerp en de art direction bij de realisatie. Het overgrote deel gaat naar de partij(en) die de openbare aanbesteding winnen.