Icoon Afsluitdijk

Bij de renovatie van de Afsluitdijk is het behoud van het bouwkundig erfgoed en de cultuurhistorie een essentieel onderdeel van de plannen. Icoon Afsluitdijk sluit hierop aan met een aantal werken van ontwerper en innovator Daan Roosegaarde die bijdragen aan de versterking van de cultuurhistorische waarde van de dijk. 

 

Nog

34

dagen

Afbeelding

Veelgestelde vragen


Glowing Nature

Hoe kan Glowing Nature bezoeken?
Voor Glowing Nature kun je elke avond van 18.00 uur tot 23.00 uur gratis toegangskaarten ophalen in het informatiecentrum De Afsluitdijk, vele verhalen (Sluisweg 1a, Kornwerderzand).

Let op! Het aantal plaatsen is beperkt, daarom werken we met tijdslots. Wilt u zeker zijn van een ticket/timeslot bel voor reservering. Reserveren kan uitsluitend telefonisch, dagelijks tussen 19.00 uur en 22.00 uur via 06-20571124. Gereserveerde kaarten moeten een half uur voor aanvang worden opgehaald.

Ik wil graag naar Glowing Nature, hoe kom ik daar?
Je kunt parkeren bij het informatiecentrum op Kornwerderzand, dit staat aangegeven met borden. In het informatiecentrum wordt je de weg gewezen naar de Kazemat, waar Glowing Nature te zien is. Let op! Glowing Nature is alleen toegankelijk met een ticket met tijdslot.

Ik ben minder valide. Kan ik Glowing Nature bezoeken? 
Glowing Nature is niet te bereiken voor minder validen. De monumentale kazemattten, waarin Glowing Nature wordt gepresenteerd, zijn niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers of mensen die slecht ter been zijn.

Hoe lang is het lopen van het P- terrein op Kornwerderzand naar Glowing Nature?
Zo’n 20 minuten heen en ook weer terug. Houdt er rekening mee dat het koud, nat, winderig en glad bij vorst kan zijn tijdens de wandeling. Met geschikte kleding en schoeisel is dit prima te doen. In verband met de locatie is Glowing Nature niet geschikt voor minder validen.

Is Glowing Nature geschikt voor kinderen?
Zeker. De tentoonstelling is magisch en spannend. Houdt wel rekening met een wandeling van ca. 20 minuten via de bruggen bij Kornwerderzand. Het is geen eenvoudige route, het is donker en kan koud en nat zijn in deze tijd van het jaar. Ga in ieder geval warm gekleed en trek makkelijke schoenen aan.

Moet ik verlichting meenemen?
De weg naar Glowing Nature is verlicht.Windvogel

Wanneer en hoe  kan ik Windvogel bezoeken?
Windvogel is in principe iedere avond vanaf 18.00 uur tot 23.00 uur te zien. Rijdend over de Afsluitdijk ter hoogte van Den Oever, aan de zijde van de Waddenzee. Windvogel is echter wel afhankelijk van de weersomstandigheden. Op de website van Icoon Afsluitdijk kun je per dag zien wat de verwachtingen zijn voor Windvogel.

Ik ben minder valide. Kan ik Windvogel bezoeken? 
Windvogel (en Lichtpoort) zijn te bezichtigen vanuit de auto.Bezoekersinformatie tentoonstelling Icoon Afsluitdijk

Waar en hoe kan ik Icoon Afsluitdijk bekijken?
WINDVOGEL –> rijdend over de A7 op de Afsluitdijk ter hoogte van Den Oever, aan de zijde van de Waddenzee
LICHTPOORT –> rijdend over de sluizen op Den Oever en Kornwerderzand
GLOWING NATURE –> in de Kazematten op Kornwerderzand
DOCUMENTAIRE 32 KM –> vanaf 30 november bij het Informatiecentrum De Afsluitdijk, nieuwe verhalen op Kornwerderzand

Wanneer kan ik Icoon Afsluitdijk zien?
Lichtpoort is elke dag te zien na zonsondergang als je met de auto over de Afsluitdijk rijdt.
Glowing Nature, Windvogel en 32 KM zijn tussen 17 november en 21 januari elke dag te zien tussen 18.00 uur en 23.00 uur. Er is een voorbehoud: de weersomstandigheden moeten goed zijn. Check daarom voor vertrek altijd de actuele informatie op www.icoonafsluitdijk.nl

Is Icoon Afsluitdijk gratis?
Ja. Alle werken zijn gratis te bewonderen. Voor Glowing Nature heb je wel een time-slot/ticket nodig, er kunnen maar een beperkt aantal mensen naar binnen op een avond i.v.m. de conditie van de algen. Een tijdslot haal je bij het informatiecentrum De Afsluitdijk, nieuwe verhalen (Sluisweg 1a te Kornwerderzand).

Podcast
Er is een speciale podcast/audiotour gemaakt. Beluister deze voorafgaand aan je bezoek, zo krijg je alle informatie over Icoon Afsluitdijk en de werken.
Download hier direct de podcast of via iTunes.

Is de tentoonstelling geschikt voor kinderen?
Zeker. De tentoonstelling is magisch en spannend. Houdt wel rekening met een wandeling van ca. 20 minuten via de bruggen bij Kornwerderzand. Het is geen eenvoudige route, het is donker en kan koud en nat zijn in deze tijd van het jaar. Ga in ieder geval warm gekleed en trek makkelijke schoenen aan.

Ik ben minder valide. Kan ik Icoon Afsluitdijk bezoeken? 
Lichtpoort en Windvogel zijn te bezichtigen vanuit de auto. Het Informatiecentrum De Afsluitdijk, nieuwe verhalen is toegankelijk voor minder validen. Glowing Nature is niet te bereiken voor minder validen. De monumentale kazemattten, waarin Glowing Nature wordt gepresenteerd, zijn niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers of mensen die slecht ter been zijn.

Waar moet ik zijn als ik vragen heb?
Actuele informatie over de werken en het bezoeken er van vind je op www.icoonafsluitdijk.nl
Je kunt ook mailen naar: icoonafsluitdijk@studioroosegaarde.net of postbus.icoon.afsluitdijk@rws.nl
Of bellen met Studio Roosegaarde: +31 (0)10 30 70 909

Hoe kom ik met openbaar vervoer bij Informatiecentrum De Afsluitdijk, nieuwe verhalen?
Bekijk de routeinformatie naar KornwerderzandAlgemene informatie

Wat is het doel van dit project?
Rijkswaterstaat versterkt de Afsluitdijk de komende jaren om Nederland ook in de toekomst tegen de kracht van het water te beschermen. In 2018 start Rijkswaterstaat de uitvoering van dit project. De overheid heeft deze gelegenheid aangegrepen om ook andere initiatieven de ruimte te geven. Aan ontwerper Daan Roosegaarde is gevraagd een bijdrage te leveren aan het versterken van de iconische waarde van de Afsluitdijk. De ontwerpen benadrukken de cultuurhistorische waarde van de Afsluitdijk en dragen bij aan de waarde er van als (internationaal) visitekaartje voor de Nederlandse waterbouw, innovatie en Dutch Design.

Welke opdrachten zijn verstrekt aan Studio Roosegaarde en voor hoeveel geld?
Het hele project mag maximaal 13 miljoen euro kosten. Het betreft hier de kosten voor voorbereiding, ontwerp, contractering, realisatie en onderhoud gedurende 5 tot 10 jaar. Studio Roosegaarde krijgt betaald voor het ontwerp en de art direction bij de realisatie. Het overgrote deel gaat naar de partij(en) die de openbare aanbesteding winnen.