Icoon Afsluitdijk

Bij de renovatie van de Afsluitdijk is het behoud van het bouwkundig erfgoed en de cultuurhistorie een essentieel onderdeel van de plannen. Icoon Afsluitdijk sluit hierop aan met een aantal werken van ontwerper en innovator Daan Roosegaarde die bijdragen aan de versterking van de cultuurhistorische waarde van de dijk. 

 

Afbeelding

Wat is het?

Icoon Afsluitdijk is een design-innovatieproject met tijdelijke en permanente werken van Daan Roosegaarde en zijn team van ontwerpers, technici en ontwikkelaars. De werken versterken de status van de Afsluitdijk als icoon van de Nederlandse waterbouw, architectuur, design en innovatie. Door een subtiele laag van licht en interactie toe te voegen, maakt Roosegaarde nieuwe koppelingen tussen mens en landschap, verleden en toekomst, duister en licht, poëzie en functionaliteit.

Alle projecten verbinden de mens op unieke wijze met het Nederlands landschap. Ze vormen een technologisch en wetenschappelijk verhaal dat de bezoeker zal bijblijven. Daan Roosegaarde: ‘Ik wil plekken creëren die je niet kunt downloaden, plekken die je met eigen ogen wilt zien.’

Roosegaarde heeft diverse internationale awards gewonnen in de design- en kunstwereld en is onder meer tentoongesteld in het Rijksmuseum in Amsterdam, Tate Modern in London en openbare ruimtes over de hele wereld. Interactie, innovatie en schoonheid staan centraal in wat hij omschrijft als ‘techno-poëzie’.

Blijvende kunstwerken


Lichtpoort

Van zowel het Lorentz- als het Stevin-sluizencomplex (aan het begin en het einde van de Afsluitdijk) wordt het verouderde beton gerestaureerd. De 60 opgeknapte monumenten worden permanent voorzien van een retro-reflecterende laag die oplicht door de koplampen van passerende auto’s. Er is geen licht te zien als er geen auto’s rijden. Deze unieke entree voor de Afsluitdijk wordt door Roosegaarde speciaal gemaakt en is uniek in de wereld. Het permanente concept wordt gerealiseerd in 2017.

Lichtpoort


Lichtlijn

Lichtlijn versterkt de 32 kilometer lange Afsluitdijk door een retro-reflecterende geleiderail die alleen oplicht door de koplampen van passerende auto’s. Deze strakke en bijna zen-achtige lijn van lichtreflectie, die de rechtheid en icoonstatus van de Afsluitdijk versterkt, geeft een gevoel van rust en veiligheid. Het concept wordt uniek in de wereld en speciaal gemaakt voor d eAfsluitdijk. Dit permanente concept wordt gerealiseerd in 2017 en vormt samen met Lichtpoortde rode draad van de projecten. Lichtpoort en Lichtlijn zijn zo het voorbeeld van een energieneutraal landschap waar vervuilende straatverlichting achterhaald is geworden.

Lichtlijn bij nacht


Tijdelijke kunstwerken


Waterlicht

Op de avonden van vrijdag 2 en zaterdag 3 september 2016 toonde Studio Roosegaarde voor een breed publiek het kunstwerk ‘Waterlicht’, dat als een Noorderlicht van Nederland laat zien tot waar het water zou reiken zonder de bouw van de Afsluitdijk. Deze poëtische lichtinstallatie herinnert ons er aan welke rol de Afsluitdijk speelt in de bescherming van Nederland tegen overstromingen. Waterlicht bestaat uit golvende lijnen van licht boven het publiek, gemaakt met de nieuwste LED-technologie, software en lenzen.

Waterlicht


Windvogel

De tijdelijke installaties Windvogel wordt in samenwerking met de TU Delft ontwikkeld naar de droom van wijlen Wubbo Ockels om energieopwekkende vliegers te realiseren. Deze hoog boven het landschap zwevende vliegers wekken door de wind energie op van 20 tot soms wel 100 kW. Aan de droom van Ockels voegt Roosegaarde lichtgevendheid toe, die een spel van dansende lijnen geeft en visualiseert dat energie overal om ons heen is. (medio 2017)

Windvogel


Glowing Nature

Glowing Nature, de wereldpremière van Roosegaarde’s expositie van lichtgevende micro-organismen, verbeelden de kracht van de natuur als bron van energie en licht. Studio Roosegaarde kweekt lichtgevende algen uit de natuur om ze meer licht te laten geven en langer te laten leven. Ze zijn puur natuur en één van de oudste micro-organismen op aarde. De algen komen lichtgevend en interactief binnen in de historische kazemat uit 1932 aan de Frieslandzijde. Bezoekers kunnen een directe interactie aangaan: als de algen in beweging komen, geven ze licht. (2017)

Glowing Nature


Spiegelstenen

Naast de onthulling van de eerste Spiegelsteen in de dijk reikten in september 2016 Minister Schultz, gedeputeerde Kielstra en Daan Roosegaarde 6 Spiegelstenen uit aan mensen die veel voor de Afsluitdijk hebben betekend. De lichtreflecterende Spiegelstenen zijn een unieke serie, gemaakt van de oude basaltblokken, en zijn een ode aan de 5000 werknemers die de 32 kilometer lange dijk in 5 jaar steen voor steen met de hand hebben gebouwd. Twee stenen gingen naar de heren Pennekamp en De Jong, die hun leven lang werkten aan het onderhoud van de Afsluitdijk. De familie van Cornelis Lely ontving ook een steen. De architecten van het nieuwe Masterplan van de Afsluitdijk, Yttje Feddes en Paul de Ruiter, kregen er één; Alex Terpstra nam er één in ontvangst voor bij het Monument op de Afsluitdijk en Bert Kranendonk en Theo op de Hoek namen een steen voor het nieuwe Beleefcentrum op de Afsluitdijk in ontvangst.

Spiegelstenen