Icoon Afsluitdijk

Bij de renovatie van de Afsluitdijk is het behoud van het bouwkundig erfgoed en de cultuurhistorie een essentieel onderdeel van de plannen. Icoon Afsluitdijk sluit hierop aan met een aantal werken van ontwerper en innovator Daan Roosegaarde die bijdragen aan de versterking van de cultuurhistorische waarde van de dijk. 

 

Afbeelding

Wat is het?

Icoon Afsluitdijk is een designinnovatieproject met tijdelijke en permanente werken voor de 32 km lange iconische dijk, dat geleid wordt door Daan Roosegaarde en zijn team van ontwerpers, technici en ontwikkelaars. Aan ontwerper Daan Roosegaarde is gevraagd een bijdrage te leveren aan de iconische waarde van de dijk onder de naam ‘Icoon Afsluitdijk’. Met een subtiele laag die licht en duisternis en verleden en toekomst met elkaar verbindt, versterkt Roosegaarde de schoonheid van de dijk en maakt hij nieuwe koppelingen tussen mens en landschap, verleden en toekomst, duister en licht, poëzie en functionaliteit.

Roosegaarde heeft diverse internationale awards gewonnen in de design- en kunstwereld en is onder meer tentoongesteld in het Rijksmuseum in Amsterdam, Tate Modern in London en openbare ruimtes over de hele wereld. Interactie, innovatie en schoonheid staan centraal in wat hij omschrijft als ‘techno-poëzie’.

Het gaat om de volgende kunstwerken:

Blijvende kunstwerken


Lichtpoort

Het permanente werk Lichtpoort geeft de 60 opgeknapte monumentale sluisdeuren stammend uit 1932 een retro-reflecterende laag, waardoor de sluisdeuren oplichten door de koplampen van passerende auto’s. Lichtpoort is uniek in de wereld, speciaal gemaakt voor de Afsluitdijk en vormt het voorbeeld van een energieneutraal landschap waar vervuilende straatverlichting achterhaald is geworden.


 

Tijdelijke kunstwerken


Waterlicht

Het project startte in 2016 met Waterlicht, een poëtische lichtinstallatie die ons herinnert aan de rol die de dijk speelt bij de bescherming van Nederland tegen overstromingen. Studio Roosegaarde toonde voor een breed publiek het kunstwerk ‘Waterlicht’, dat als een Noorderlicht van Nederland laat zien tot waar het water zou reiken zonder de bouw van de Afsluitdijk. Waterlicht bestaat uit golvende lijnen van licht boven het publiek, gemaakt met de nieuwste LED-technologie, software en lenzen.

Waterlicht


Windvogel

De tijdelijke installaties Windvogel wordt in samenwerking met de TU Delft ontwikkeld naar de droom van wijlen Wubbo Ockels om energieopwekkende vliegers te realiseren. Deze hoog boven het landschap zwevende vliegers wekken door de wind energie op van 20 tot soms wel 100 kW. Aan de droom van Ockels voegt Roosegaarde lichtgevendheid toe, die een spel van dansende lijnen geeft en visualiseert dat energie overal om ons heen is. (medio 2017)

Windvogel


Glowing Nature

Glowing Nature, de wereldpremière van Roosegaarde’s expositie van lichtgevende micro-organismen, verbeelden de kracht van de natuur als bron van energie en licht en als nieuwe energieoplossingen voor de steden van morgen . Studio Roosegaarde kweekt lichtgevende algen uit de natuur om ze meer licht te laten geven en langer te laten leven. Ze zijn puur natuur en één van de oudste micro-organismen op aarde. De algen komen lichtgevend en interactief binnen in de historische kazemat uit 1932 aan de Frieslandzijde. Bezoekers kunnen een directe interactie aangaan: als de algen in beweging komen, geven ze licht. (2017)

Glowing Nature


Spiegelstenen

Naast de onthulling van de eerste Spiegelsteen in de dijk reikten in september 2016 Minister Schultz, gedeputeerde Kielstra en Daan Roosegaarde 6 Spiegelstenen uit aan mensen die veel voor de Afsluitdijk hebben betekend. De lichtreflecterende Spiegelstenen zijn een unieke serie, gemaakt van de oude basaltblokken, en zijn een ode aan de 5000 werknemers die de 32 kilometer lange dijk in 5 jaar steen voor steen met de hand hebben gebouwd. Twee stenen gingen naar de heren Pennekamp en De Jong, die hun leven lang werkten aan het onderhoud van de Afsluitdijk. De familie van Cornelis Lely ontving ook een steen. De architecten van het nieuwe Masterplan van de Afsluitdijk, Yttje Feddes en Paul de Ruiter, kregen er één; Alex Terpstra nam er één in ontvangst voor bij het Monument op de Afsluitdijk en Bert Kranendonk en Theo op de Hoek namen een steen voor het nieuwe Beleefcentrum op de Afsluitdijk in ontvangst.

Spiegelstenen


Partners

Rijkswaterstaat

Dit project valt onder regie van Rijkswaterstaat