Icoon Afsluitdijk

Bij de renovatie van de Afsluitdijk is het behoud van het bouwkundig erfgoed en de cultuurhistorie een essentieel onderdeel van de plannen. Icoon Afsluitdijk sluit hierop aan met een aantal werken van ontwerper en innovator Daan Roosegaarde die bijdragen aan de versterking van de cultuurhistorische waarde van de dijk. 

 

Afbeelding

Wat is het?

Icoon Afsluitdijk is een designinnovatieproject met tijdelijke en permanente werken voor de 32 km lange iconische dijk, dat geleid wordt door Daan Roosegaarde en zijn team van ontwerpers, technici en ontwikkelaars. Aan ontwerper Daan Roosegaarde is gevraagd een bijdrage te leveren aan de iconische waarde van de dijk onder de naam ‘Icoon Afsluitdijk’. Met een subtiele laag die licht en duisternis en verleden en toekomst met elkaar verbindt, versterkt Roosegaarde de schoonheid van de dijk en maakt hij nieuwe koppelingen tussen mens en landschap, verleden en toekomst, duister en licht, poëzie en functionaliteit.

Roosegaarde heeft diverse internationale awards gewonnen in de design- en kunstwereld en is onder meer tentoongesteld in het Rijksmuseum in Amsterdam, Tate Modern in London en openbare ruimtes over de hele wereld. Interactie, innovatie en schoonheid staan centraal in wat hij omschrijft als ‘techno-poëzie’.

Het gaat om de volgende werken:

Blijvende kunstwerken


Lichtpoort

De nieuwe futuristische entree aan beide kanten van de dijk heet LICHTPOORT en bestaat uit 60 monumentale heftorens uit 1932. De gebouwen van architect Dirk Roosenburg, grootvader van architect Rem Koolhaas, zijn volledig gerestaureerd en voorzien van een retro-reflecterende laag. De torens lichten alleen op als je met je koplampen op de torens schijnt. Daan Roosegaarde haalde zijn inspiratie voor de retro-reflecterende laag uit de vleugels van vlinders. Rijd na zonsondergang met de auto door de poorten en breng de torens tot leven met jouw eigen koplampen.

 


 

Tijdelijke kunstwerken


Waterlicht

Het project startte in 2016 met Waterlicht, een poëtische lichtinstallatie die ons herinnert aan de rol die de dijk speelt bij de bescherming van Nederland tegen overstromingen. Studio Roosegaarde toonde voor een breed publiek het kunstwerk ‘Waterlicht’, dat als een Noorderlicht van Nederland laat zien tot waar het water zou reiken zonder de bouw van de Afsluitdijk. Waterlicht bestaat uit golvende lijnen van licht boven het publiek, gemaakt met de nieuwste LED-technologie, software en lenzen.

Waterlicht


Windvogel

Beleef ook het project WINDVOGEL, een eerbetoon aan de in 2014 overleden Nederlandse astronaut Wubbo Ockels. Hij droomde van slimme vliegers die stroom opwekken en daarmee lange tijd zelf in de lucht kunnen blijven. Roosegaarde brengt die droom nu tot leven op de Afsluitdijk. De vliegers van WINDVOGEL kunnen elk wel 20 tot 100 kW stroom opwekken. Dat is genoeg stroom voor 200 huishoudens. Met hun speciaal ontworpen lichtgevende lijnen zijn de vliegers een poëtisch schouwspel in het donker. (2017)

 


Glowing Nature

Het project GLOWING NATURE toont de schoonheid van de natuur op de Afsluitdijk met een unieke ontmoeting tussen mens, biologie en technologie. De exclusieve tentoonstelling, geplaatst in één van de historische kazematten, is een interactieve en mysterieuze ervaring met lichtgevende algen, een van de oudste micro-organismen ter wereld. Alleen wanneer je deze eencellige algen perfect onderhoudt en verzorgt, geven ze langdurig natuurlijk licht wanneer je ze aanraakt. (2017)

 


Spiegelstenen

Naast de onthulling van de eerste Spiegelsteen in de dijk reikten in september 2016 Minister Schultz, gedeputeerde Kielstra en Daan Roosegaarde 6 Spiegelstenen uit aan mensen die veel voor de Afsluitdijk hebben betekend. De lichtreflecterende Spiegelstenen zijn een unieke serie, gemaakt van de oude basaltblokken, en zijn een ode aan de 5000 werknemers die de 32 kilometer lange dijk in 5 jaar steen voor steen met de hand hebben gebouwd. Twee stenen gingen naar de heren Pennekamp en De Jong, die hun leven lang werkten aan het onderhoud van de Afsluitdijk. De familie van Cornelis Lely ontving ook een steen. De architecten van het nieuwe Masterplan van de Afsluitdijk, Yttje Feddes en Paul de Ruiter, kregen er één; Alex Terpstra nam er één in ontvangst voor bij het Monument op de Afsluitdijk en Bert Kranendonk en Theo op de Hoek namen een steen voor het nieuwe Beleefcentrum op de Afsluitdijk in ontvangst.

Spiegelstenen


Partners

NIEUW! RWS-#3488526-v1-logo_RWS_(ministerie_Infrastructuur_en_Waterstaat)_NL

Dit project valt onder regie van Rijkswaterstaat