Energieopgave voor pompen

Rijkswaterstaat bouwt grote elektrische pompen in bij Den Oever. Die zijn nodig om meer en onder alle omstandigheden water te kunnen afvoeren van het IJsselmeer naar de Waddenzee. Rijkswaterstaat wil de energie die de pompen verbruiken duurzaam opwekken op en rond de Afsluitdijk. Dat sluit goed aan op het programma Duurzaamheid, waarin het Rijk en De Nieuwe Afsluitdijk de komende jaren meer duurzame projecten op de Afsluitdijk willen realiseren.

Afbeelding

Wat is het?

Rijkswaterstaat bouwt tussen 2018 en 2022 pompen in de Afsluitdijk om sneller overtollig water uit het IJsselmeer te kunnen afvoeren naar zee. De pompen gebruiken veel energie. Die energie wordt duurzaam en op de Afsluitdijk zelf opgewekt door middel van zonne-energie. Hiervoor is drie hectare zonneveld nodig.

Bij Breezanddijk komt een proef met drijvende zonnecellen. Op het water van het IJsselmeer ter hoogte van het benzinestation komt een gebied van een hectare groot met zonnepanelen op de waterspiegel. Dit sluit goed aan op de ideeën van De Nieuwe Afsluitdijk een proeftuin van innovatieve energie te maken.

 

 

 

 

 

Partners

NIEUW! RWS-#3488526-v1-logo_RWS_(ministerie_Infrastructuur_en_Waterstaat)_NL

Dit project valt onder regie van Rijkswaterstaat