Blue Energy

Blue Energy is energie opwekken met (zee)water. Op de Afsluitdijk wordt energie gewonnen uit het verschil in zoutconcentratie van zout en zoet water. In Breezanddijk draait een proefinstallatie waarmee we kennis opdoen over deze nieuwe manier van energieopwekking. Deze proefinstallatie van REDstack BV gebruikt water uit de Waddenzee en het IJsselmeer. Wanneer de proeven succesvol blijken wordt er door REDstack opgeschaald tot een demonstratie-installatie.

Afbeelding

Wat is het?

De Afsluitdijk is hét icoon van de Nederlandse strijd tegen het water. Nu deze aan vernieuwing toe is grijpt De Nieuwe Afsluitdijk de kans om de dijk om te toveren tot een duurzame energiedijk. Voortaan strijden we dus niet alleen tegen het water, maar werken we er op een toekomstgerichte en innovatieve manier mee samen. REDstack is het bedrijf dat deze technologie naar de markt wil brengen.

Dit doen we onder meer door het bijzonder energieproject Blue Energy Afsluitdijk te steunen en faciliteren. In Breezanddijk draait momenteel een proefinstallatie waarmee REDstack kennis opdoet over deze nieuwe manier van energieopwekking. 

Blue Energy is de techniek waarmee energie wordt gewonnen uit het verschil in zoutconcentratie van zout en zoet water. Het principe van Blue Energy is al jaren bekend, maar tot echte uitwerking is het tot voor kort nooit gekomen. Inmiddels is de techniek op kleine schaal bewezen in het laboratorium van Wetsus en op (grotere) semi-technische schaal bij Frisia Zout. De volgende stap is de technologie onder natuurlijke omstandigheden te optimaliseren en deze vervolgens via een demonstratie-installatie op te schalen en te commercialiseren. Meer weten over de techniek? U leest het op de pagina Hoe werkt het?.

In onderstaand filmpje kunt u zien hoe Levi van Kempen van Green Dream District, een tv programma op National Geographic Channel, uitlegt hoe Blue Energy in zijn werk gaat.

Partners

afsluitdijk_blokje

Dit project valt onder regie van De Nieuwe Afsluitdijk.