Afsluitdijk Wadden Center

Het Afsluitdijk Wadden Center is de locatie waar (buitenlandse) toeristen het verhaal van onder andere  Unesco Werelderfgoed Waddenzee, de wereldunieke Vismigratierivier, het IJsselmeergebied en de ontwikkelingen op en rond de Afsluitdijk kunnen beleven. Door de ontwikkeling van deze toeristische toegangspoort op de Afsluitdijk wordt de toeristisch-economische structuur versterkt.

 

Afbeelding

Wat is de planning?

De bouw van het Afsluitdijk Wadden Center op de Afsluitdijk bij Kornwerderzand gaat van start. Wat is er tot nu toe gedaan en hoe ziet de planning eruit?

Fase 1: Zoektocht naar Exploitant is afgerond

De overheden staan garant staan voor de realisatie van de bouw van het Afsluitdijk Wadden Center. Voor de exploitatie is de afgelopen periode gezocht naar een exploitant. Dit gebeurde via een openbare aanbesteding. Kexcom in combinatie met de Vigilante uit Makkum kwam daaruit als de beste partij met het meest aansprekende plan.

Fase 2: Selectie architect en bouwer

Vier combinaties van aannemers en architecten zijn na een open aanbestedingsprocedure geselecteerd een ontwerp te maken voor het nieuwe Afsluitdijk Wadden Center op de Afsluitdijk.

De opdracht was het ontwerpen van een gebouw van spectaculaire eenvoud ten behoeve van een educatieve attractie, informatievoorzieningen en horeca, passend bij het karakter van Kornwerderzand en de Afsluitdijk. Het ontwerp van bouwcombinatie Dijkstra Draisma / GEAR Architectencombinatie werd door een beoordelingscommissie als beste beoordeeld.

Fase 3: Realisatie

Vanaf september 2016 zijn de eerste werkzaamheden gestart om het terrein geschikt te maken. Onder andere de afrit na het viaduct is verlegd en er is een tunneltje gerealiseerd die straks vanaf het parkeerterrein naar de ingang van het Afsluitdijk Wadden Center leidt. In het voorjaar van 2017 gaat de bouw van start, hieronder zie je een overzicht van de werkzaamheden. Later dit jaar volgt de tweede fase van de werkzaamheden aan de buitenruimte. Dit betreft de realisatie van twee parkeerterreinen, de aanleg van de riolering en de realisatie van een aanlegsteiger voor ferryboten.

Mei                
  • Voorbereiding van de werkzaamheden
  • 30 Mei starthandeling bouw
Juni                
  • Aanbrengen fundering en installatie in kruipruimte.
  • Leggen begane grond vloer
Juli                 
  • Aanbrengen betonwanden, staalconstructie en 1e verdiepingsvloer
Augustus        
  • Aanbrengen betonwanden staalconstructie en maken dakvloer
September      
  • Aanbrengen gevelvullingen d.m.v. houtskeletbouw wanden
Oktober          
  • Aanbrengen kozijnen, gevelbekleding en start binnenwanden
November      
  • Basis afbouw aannemer
December       
  • Terreininrichting bouwer en oplevering BGDD

Als de werkzaamheden volgens planning verlopen, volgt in januari en februari de periode van inrichting door de exploitanten.

Fase 4: Opening

In maart 2018 opent het Afsluitdijk Wadden Center haar deuren voor het publiek.