Icoon Afsluitdijk open vanaf 17 november

Bezichtig ICOON AFSLUITDIJK, het design innovatie programma van Daan Roosegaarde en zijn team van experts. Rijd de Afsluitdijk over en bewonder het permanente ontwerp LICHTPOORT, waarbij de essentie van de heftorens aan beide zijden van de dijk worden uitgelicht door de koplampen van auto’s. Bezoek WINDVOGEL, een slimme vlieger die stroom opwekt en ervaar GLOWING NATURE waar algen licht geven. LICHTPOORT blijft permanent op de dijk. De ontwerpen WINDVOGEL en GLOWING NATURE zijn vanaf 17 november tot 21 januari tussen 18.00 en 23.00 uur te zien. Op zaterdag 18 november is een speciale masterclass met Daan Roosegaarde op de dijk.

Lees hier meer over de ICOON AFSLUITDIJK

De met de hand gebouwde dijk, gerealiseerd in 1932, is een unieke plek in de wereld. Na 85 jaar intensief gebruik is het nu tijd voor een grootschalige renovatie. Rijk en regio hebben deze gelegenheid aangegrepen om aan ontwerper Daan Roosegaarde te vragen een bijdrage te leveren aan het versterken van de iconische waarde van de Afsluitdijk. Met een subtiele laag versterkt Roosegaarde de schoonheid van de dijk en maakt hij nieuwe koppelingen tussen mens en landschap, verleden en toekomst, duisternis en licht, poëzie en functionaliteit. Icoon Afsluitdijk vormt het voorbeeld van een toekomstige groen landschap.

Tentoonstelling


Alle ontwerpen zijn voor iedereen gratis toegankelijk en na zonsondergang te bezichtigen op de Afsluitdijk. GLOWING NATURE en WINDVOGEL zijn afhankelijk van de natuur, kijk daarom voor vertrek altijd op www.icoonafsluitdijk.nl voor actuele informatie. Tijdens de tentoonstelling is de film ’32 KM’ van Felix Kops te zien over het ontstaan van Roosegaarde’s ICOON AFSLUITDIJK in het Icoon Paviljoen bij Den Oever. Tevens is er op www.icoonafsluitdijk.nl vanaf 17 november een podcast beschikbaar om de rijke context van het project te beluisteren.

Masterclass zaterdag 18 november


Op zaterdag 18 november is er van 17.00 uur tot 18.30 uur een speciaal openingsprogramma in het Icoon Paviljoen met een masterclass van o.a. Daan Roosegaarde. Deze avond is – net als alle andere activiteiten – gratis voor iedereen. Aanmelden vooraf is wel noodzakelijk in verband met de beschikbare plekken. Kijk hiervoor op www.icoonafsluitdijk.nl.

De werken van Icoon Afsluitdijk


LICHTPOORT: De nieuwe futuristische entree aan beide kanten van de dijk bestaat uit 60 monumentale heftorens uit 1932. De gebouwen ontworpen door architect Dirk Roosenburg, grootvader van architect Rem Koolhaas, zijn volledig gerestaureerd en voorzien van een retro-reflecterende laag. In het donker wordt de architectuur van de monumenten letterlijk uitgelicht door de koplampen van auto’s. Het licht van de koplampen wordt gereflecteerd door kleine prisma’s, die de kenmerkende contouren van de gebouwen oplichten. Als er geen auto’s rijden, is er dus ook geen lichtvervuiling. Op deze manier krijgt de Afsluitdijk een nieuwe, cinematische entree.

WINDVOGEL: Het project WINDVOGEL is een eerbetoon aan de in 2014 overleden Nederlandse astronaut Wubbo Ockels. Hij droomde van slimme vliegers die stroom opwekken en daarmee lange tijd zelf in de lucht kunnen blijven. Roosegaarde brengt die droom nu tot leven op de Afsluitdijk. De vliegers van WINDVOGEL kunnen elk wel 20 tot 100 kW stroom opwekken. Dat is genoeg stroom voor 200 huishoudens. Met hun speciaal ontworpen lichtgevende lijnen zijn de vliegers een prachtig schouwspel in het donker. In WINDVOGEL wordt op de Afsluitdijk getest als concreet voorbeeld voor groene energie, en creëert een uniek beeld van verticale lijnen op de horizontale lijn van de Afsluitdijk.

GLOWING NATURE: Het project GLOWING NATURE toont de schoonheid van de natuur op de Afsluitdijk met een unieke ontmoeting tussen mens, biologie en technologie. De exclusieve tentoonstelling, geplaatst in een van de historische Kazematten, is een interactieve en mysterieuze ervaring met levend lichtgevend alg, een van de oudste micro-organismen ter wereld. Alleen wanneer je deze eencellige algen perfect onderhoudt en verzorgt, geven ze langdurig natuurlijk licht wanneer je ze aanraakt.

Over Daan Roosegaarde


Ontwerper en innovator Daan Roosegaarde staat internationaal bekend om zijn innovatieve visie en interactieve projecten waar mens, technologie en ruimte gecombineerd worden om een betere wereld te creëren. Virtuele overstromingen, slimme snelwegen en smog free torens; Roosegaarde en zijn team trekken technologie uit het digitale om oplossingen te onderzoeken en te activeren die het dagelijkse leven in stedelijke omgevingen verbeteren.

Icoon Afsluitdijk is een samenwerking tussen Studio Roosegaarde en Rijkswaterstaat en is mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en De Nieuwe Afsluitdijk.

Nieuwsarchief