Hoogste punt Afsluitdijk Wadden Center bereikt

Het hoogste punt in de bouw van het Afsluitdijk Wadden Center in Kornwerderzand is bereikt. Als dank voor hun harde werk, trakteerde opdrachtgever provincie Fryslân de bouwers van aannemer Dijkstra Draisma op een warme lunch met kibbeling. Volgens traditie streek de opdrachtgever de vlag en haalde deze van het dak. Lees hier meer over Afsluitdijk Wadden Center.

Pannenbier

Het hoogste punt van het gebouw ligt op 9,25 meter. Vanaf het dak kunnen bezoekers straks uitkijken over het IJsselmeer en de Waddenzee. Traditioneel wordt het bereiken van het hoogste punt in de bouw gevierd met het drinken van ‘pannenbier’. Na de lunch kregen de bouwvakkers een flesje pannenbier voor thuis mee.

Planning

De bouw van het Afsluitdijk Wadden Center loopt geheel volgens planning. Als dit zo blijft, levert Bouwgroep Dijkstra Draisma het gebouw eind december op. Exploitanten Bert Kranendonk en Theo op de Hoek nemen vervolgens de inrichting voor hun rekening. In maart 2018 opent het bezoekerscentrum haar deuren voor het publiek, zodat het mee kan in het jaar van Leeuwarden-Fryslân 2018.

Afsluitdijk Wadden Center

In het Afsluitdijk Wadden Center krijgen bezoekers een totaalbeleving van de Afsluitdijk. Beelden en beleving vertellen hier het verhaal van de geschiedenis en toekomst van de dijk, de Vismigratierivier, het UNESCO Werelderfgoed Waddenzee en het IJsselmeer. Doel van het project is het versterken van de toeristisch-economische structuur door het ontwikkelen van de Afsluitdijk als belangrijke toeristische toegangspoort voor Fryslân en Noord-Holland. Naar verwachting trekt het centrum straks 60 tot 100 duizend bezoekers per jaar.

Financiering

Provincie Fryslân is initiator, opdrachtgever en hoofdfinancier van het project. Daarnaast financieren Waddenfonds, Rijkswaterstaat, gemeente Súdwest-Fryslân, de Nationale Postcode Loterij en de exploitanten Kranendonk en Op de Hoek mee aan het Afsluitdijk Wadden Center.

Nieuwsarchief