Herdenking stormvloed 1916

Dit jaar staan we stil bij de stormvloed van 1916 rond de Zuiderzee, precies honderd jaar geleden. In 1916 overstroomden het eiland Marken en grote gedeelten van Noord-Holland. De stormvloed maakte tientallen slachtoffers en richtte een onvoorstelbare schade aan. Om herhaling te voorkomen werden de Zuiderzeewerken ontwikkeld, met als kroon op het werk de aanleg van de Afsluitdijk.

Het hele jaar door zijn er grote en kleine evenementen in Noord- Holland, waarvan de aftrap was op 13 en 14 januari. De Stichting een Dijk van een Kust ondersteunt samen met een tiental partners de vele evenementen die worden georganiseerd door scholen, musea en maatschappelijke organisaties. Op tal van plaatsen waren er in de week van 13 januari herdenkingsbijeenkomsten. In Marken en Andijk werden monumenten onthuld en langs de Noord-Hollandse IJsselmeerkust werden waterwolven in brand gestoken. Bekijk een video hierover via deze vimeo-link.

De media hebben veel aandacht gehad voor de herdenking. Minister Schultz Van Haegen, Rijkswaterstaat en De Nieuwe Afsluitdijk droegen een steentje bij, door mee te werken aan enkele reportages en interviews. Onze website ging voor een dag ‘half stok’; in zwart-wit.

Schrijfster Ineke Kraijo presenteerde haar jeugdboek ‘Vechten tegen de golven’ dat zich 100 jaar geleden op Marken en de Zuiderzee afspeelt.

En in het Poldermuseum “Het Grootslag” in Andijk is tot 2 oktober de tentoonstelling Ode (a)an dijk- en waterwerken te zien. De tentoonstelling vertelt over dijk- en waterbeheer in verleden, heden en toekomst. Ook de plannen en innovaties voor de Afsluitdijk worden belicht. Meer informatie over de activiteiten is te vinden op de website van Waterkustland.

Nieuwsarchief