Informatie over de Fietsbus


Dienstregeling Afsluitdijk-fietsbus

dienstregeling fietsbus

Klik op het schema voor een leesbare versie. Zie onder voor de dienstregeling vanaf 24 juni.

fietsbus va 1 juni 2019

scan de QR code bij de bushalte om te zien waar de bus is

 

Let op: bij het Monument is in de richting van Noord-Holland naar Friesland geen aansluiting op het fietspad. Je kunt gebruik maken van de voetgangersbrug.

Voetgangers, (brom)fietsers en scootmobielen kunnen vanaf 1 april 2019 kosteloos gebruik maken van een fietsbus. Deze rijdt dagelijks vanaf 08.00 uur. De laatste bus vertrekt om 19.00 uur vanuit Den Oever. De fietsbus stopt elk uur bij het busstation in Den Oever, bij het Monument op Breezanddijk en (vanaf 24 juni) Kornwerderzand en heeft ruimte voor 30 personen en maximaal 15 fietsen. Ook bromfietsen kunnen mee (maximaal 3), maar hierdoor kunnen er wel minder fietsen mee. De maximale afmeting van voertuigen die mee kunnen met de bus is 0,80m breed bij 1,90m lang.


De buschauffeur helpt met het inladen van uw fiets.


Uw fiets wordt vastgezet en beschermd met doeken.

Locaties bushaltes

 

Klik voor de pdf versie > locaties bushaltes

Minder-valide voertuigen en andere voertuigen met bijzondere afmetingen

Heb je een voertuig (brommobiel, velomobiel, ligfiets, etc.) dat te groot is voor de fietsbus? Op aanvraag kunnen we alternatief vervoer regelen. Dien daarvoor minimaal twee werkdagen voor je reisdatum een verzoek in via Loket Afsluitdijk (loket@deafsluitdijk.nl of 0800-6040). Bij het verzoek vragen wij om de volgende gegevens: type voertuig, het aantal passagiers (en eventueel huisdieren), het contactpersoon, een emailadres, een telefoonnummer, de gewenste datum en tijdstip van ophalen en de gewenste locatie: Den Oever: tegenover het busstation Den Oever ter hoogte van de Robbenoordstraat of de parkeerplaats bij het Monument (noordzijde). Na uw melding aan Loket Afsluitdijk zal uiteindelijk het door ons ingehuurde garagebedrijf u per email een bevestiging sturen.

Grote groepen

De Afsluitdijk is populair onder recreatieve fietsers en langeafstand wandelaars. Heb je al een fiets-of wandeltocht gepland over de Afsluitdijk voor dit seizoen? Neem dan contact op met Loket Afsluitdijk (loket@deafsluitdijk.nl of 0800-6040). In overleg kijken we of we extra bussen kunnen inzetten om het afgesloten deel te overbruggen.

Veel gestelde vragen

Waarom gaat het fietspad dicht?
Het werk aan de Afsluitdijk is zeer omvangrijk en op verschillende plaatsen werken we tegelijkertijd met groot materieel. De dijkwerkzaamheden, die per dag een stuk opschuiven, zijn niet goed af te schermen van het fietspad, waardoor risico’s voor fietsers en wandelaars niet zijn uit te sluiten.

  • De beschikbare ruimte voor de bouw van de nieuwe spuisluizen en de gemalen door de dijk bij Den Oever is zeer beperkt.
  • Op de sluizen is geen vluchtstrook aanwezig waar fietsers overheen geleid kunnen worden.
  • De fietsbruggen moeten worden vervangen door sterkere exemplaren.
  • Binnen een dijkvak waarin de dijk wordt versterkt is het fietspad in gebruik voor vervoer en toegang tot het werk voor hulpdiensten.

Tot wanneer is het fietspad dicht?
De afsluiting van het fietspad duurt tot 1 april 2022. De werkzaamheden aan de Afsluitdijk duren tot eind 2022. Daarna kunnen fietsers en wandelaars naast het bestaande fietspad ook gebruik maken van een nieuw fietspad aan de Waddenzeezijde en uitzichtpunten, waarmee de Afsluitdijk nóg aantrekkelijker wordt.

Gaat het fietspad dit jaar nog open? 
In overleg met de aannemerscombinatie belangenorganisaties van fietsers en wandelaars stelt Rijkswaterstaat in 2019 het fietspad op de Afsluitdijk nog vier zondagen open.

Loket Afsluitdijk

Heb je een vraag of opmerking over de Afsluitdijk? Neem dan contact met ons op via Loket Afsluitdijk, het gezamenlijke meldingenloket van Rijkswaterstaat, De Nieuwe Afsluitdijk en Windpark Fryslân. T: 0800-6040 en E: loket@deafsluitdijk.nl