Activiteiten

Veel mensen kennen de Afsluitdijk als snelweg, de verbinding tussen de provincies Noord-Holland en Fryslân. Maar wist u dat u nu al voor verschillende activiteiten terecht kunt op dit internationale icoon?

Afbeelding

Bezoek onze projecten


Bezoek het Afsluitdijk Wadden Center

Afsluitdijk Wadden Center

Op de Afsluitdijk, bij Kornwerderzand, staat een markant gebouw, als een schuimkraag op de dijk: Het Afsluitdijk Wadden Center. Dit centrum biedt een totaalbeleving over Unesco Werelderfgoed Waddenzee, de voor de wereld unieke Vismigratierivier, het IJsselmeergebied en niet te vergeten de Afsluitdijk zelf. Tegen deze interactieve achtergrond krijgt de bezoeker niet alleen een levendig beeld van de omgeving, maar ook van de vele waterbouwkundige en andere vernieuwende projecten die hier de komende jaren worden gerealiseerd in samenwerking met De Nieuwe Afsluitdijk.

Expositie

In het Afsluitdijk Wadden Center bevindt zich een interactieve beleefexpositie. Hoofdthema is het (over)leven van de Nederlanders in de Delta, door de eeuwen heen en met het oog op de toekomst van klimaatverandering en zeespiegelstijging. Wil je met droge voeten het wad ervaren? Ontdek het in de expositie.

Je waant je een pad door stormen uit het verleden naar de oplossingen van nu. De huidige en toekomstige werkzaamheden aan de dijk kunnen hier op de voet gevolgd worden. Ook kun je inspiratie opdoen voor een bezoek in de regio. Voor kinderen is er een speeltafel en tekentafel, en een speciale speurtocht naar Bobby Fish.

Als bezoeker kun je vrij door de expositie rondlopen. Een bezoek duurt gemiddeld drie kwartier tot een uur. Heeft u alles in de expositie gezien? Dan kunt u ook nog een kijkje op het dak nemen om het IJsselmeer en de Waddenzee in volle glorie te aanschouwen.

De expositie is gratis van maandag t/m zondag van 10:00 tot 18:00 uur te bezichtigen. Na 18:00 geopend voor groepen op afspraak.

SKOM – eten en drinken

Na het bezoek aan de expositie kun je ontspannen in SKOM eten & drinken. Hier is naast een prachtig uitzicht over het IJsselmeer extra informatie over het leven van de Nederlanders in de Delta te vinden.
SKOM – eten en drinken is van maandag t/m zondag van 10:00 tot 21:00 uur geopend.

Groepen

Kom je met een groep? Geen probleem. Het Afsluitdijk Wadden Center is ingericht op ontvangst van groepen. Voor het plaatsen van een groepsreservering kun je contact opnemen met sales@afsluitdijkwaddencenter.nl (ook mogelijk na sluitingstijd).

Beleef Icoon Afsluitdijk

Icoon Afsluitdijk is een designinnovatieproject met tijdelijke en permanente werken voor de 32 km lange iconische dijk, dat geleid wordt door Daan Roosegaarde en zijn team van ontwerpers, technici en ontwikkelaars. Met een subtiele laag versterkt Roosegaarde de schoonheid van de dijk en maakt hij nieuwe koppelingen tussen mens en landschap, verleden en toekomst, duisternis en licht, poëzie en functionaliteit.

Met drie concepten toont Icoon Afsluitdijk de kracht van de natuur als bron van energie en licht en vormt het voorbeeld van een toekomstig groen landschap. Lichtpoort (Den Oever en Kornwerderzand) blijft permanent op de dijk. De ontwerpen Windvogel (Den Oever) en Glowing Nature (Kornwerderzand) werden van 17 november 2017 tot 21 januari 2018 aan het publiek tentoongesteld.

Lees er meer over op de projectpagina.

Werkbezoeken

Wilt u meer weten over onze projecten? Dan kunnen wij voor u een werkbezoek regelen. Werkbezoeken vinden meestal plaats in het Afsluitdijk Wadden Center. Voor het plaatsen van een groepsreservering kun je contact opnemen met sales@afsluitdijkwaddencenter.nl


 

Activiteiten op de Afsluitdijk


Bezoek het Monument

Het Monument is een uitkijktoren waar je kunt genieten van het uitzicht over de dijk, het IJsselmeer en UNESCO Werelderfgoed Waddenzee. Het Monument staat op de  plaats waar de Afsluitdijk is dichtgemaakt. Deze toren is ontworpen door de Nederlandse architect Willem Dudok, en is in 1933 gebouwd. Dit punt heet de Vlieter, het wordt daarom ook wel het Vlietermonument genoemd.

Naast de grote uitkijktoren is er een lange brug voor voetgangers zodat u over de autosnelweg heen kunt lopen en aan beide kanten van de dijk kunt komen. Aan de Waddenzeekant zijn de standbeelden van ingenieur Cornelis Lely en de stenenlegger te zien. Daarnaast is er een zuil met informatie over de historie en totstandkoming van de Afsluitdijk.

Bij de lunchroom kunt u binnen of op het terras iets lekkers eten of drinken en genieten van het zicht over het IJsselmeer. Tevens bevindt zich hier een leuk souvenirs winkeltje. Meer info: www.lunchroomhetmonument.nl

In de toekomst willen we bezoekers meer kunnen bieden. Daarom willen we hier de bestaande voorzieningen verbeteren. Lees hier meer over de Recreatieve ontwikkelingen van het Monument.

 


Kitesurfen

Aan de Afsluitdijk bij Kornwerderzand ligt een mooie kitesurfspot waar zowel beginners als gevorderden prima kunnen kitesurfen. Indien je tussen de bufferzone en de gele ton blijft kunt u staan, mits je tussen de bufferzone en de gele ton blijft kiten. Gaat u verder het IJselmeer op dan is het een must dat u zichzelf kunt redden in diep water.

Het surfgebied van Kornwerderzand is opengesteld van 1 mei tot en met 1 oktober. In dit gebied is er bijna altijd voldoende wind, de gemiddelde wind ligt op 16,4 knopen.
 
Op de website van de Nederlandse Kitesurf Vereniging leest u meer over deze surfspot en de regels die hier gelden.

Heeft u nog niet zo veel ervaring met Kitesurfen dan kun je ook terecht bij onderstaande Kitesurfscholen in Kornwerderzand:
www.kitesurfles.net
www.antixsports.com
www.northwestkiteboarding.com  

 


Wandelen

Wandelen over de Afsluitdijk is een bijzondere ervaring met een weids uitzicht van het Wad! Er zijn ambities om een wandelpad aan te leggen over de dijk. Nu kunnen wandelaars gebruik maken van het fietspad.

Bij Den Oever kunt u bijvoorbeeld een wandeling maken in het Robbenoord-bos of in het Dijksgatbos. Het Robbenoordbos, aan de rand van Wieringen, is een bijzonder bos. Dankzij het brakke kwelwater dat onder de IJsselmeerdijk doorsiepelt, groeien aan de oostkant veel zwarte elzen en zachte berken. En het bos herbergt meer dan zeshonderd soorten paddenstoelen. Het Dijkgatsbos dankt zijn naam aan de twee gaten die ontstonden toen de Duitsers de dijk in april 1945 opbliezen. Tachtig procent van de polder liep onder water en achter de dijk ontstonden twee binnenmeertjes, wielen, van meer dan twintig meter diep. Nu zijn deze wielen, aan de rand van het Dijkgatsbos, prachtige kleine natuurgebiedjes met rietkragen en moerasbosjes.

In Cornwerd start een wandeling langs pittoreske dorpjes naar Hindeloopen. Onderweg kom je langs molens, kerken, scheepswerven en een ambachtelijke kaasmakerij. Een aantal dorpen op de route heeft een beschermd dorpsgezicht. Een prachtige wandeling door het Friese platteland van 20,2 km.

In Zurich begint de Waddenzeekustroute. Een lange afstandswandeling naar Lindern in Duitsland (261 km).

In april 2017 is het vernieuwde Zuiderzeepad geopend. Deze route is nu maar liefst 492 kilometer lang is en daarmee de langste rondwandeling van Nederland.

Stroe Hi-res_MG_7353_final

 


Fietsen

Fietsen over de Afsluitdijk is fietsen over een streep door het water. Een aparte ervaring die bij onlosmakelijk verbonden is met de Zuiderzeeroute-ervaring. Lees de blog van Karin Broer over de Afsluitdijk als unieke fietsroute.

Nu kunt u langs de snelweg fietsen. Maar we hebben het plan om een nieuw fiets- en wandelpad aan te leggen. Dit pad gaat langs het UNESCO Werelderfgoed de Waddenzee, zodat u kunt genieten van dit prachtige gebied.

In Nederland is er een fietsknooppuntennetwerk. Je fietst een route door de bordjes te volgen van het ene genummerde knooppunt naar het andere genummerde knooppunt. Op elk knooppunt staat een informatiepaneel met een overzichtskaart. Er zijn bestaande routes, maar je kunt ook je eigen route samenstellen.

Rondje IJsselmeer, is een begrip onder de fietsers. Veel wielrenners stellen zich het rondje IJsselmeer tot doel. Het rondje varieert van 250 tot 300 km, afhankelijk van de route. We raden je aan om je goed voor te bereiden.

Vlietermonument Hi-res_MG_4707_final

 


Wadlopen

Het Wad biedt een ongekend mooi stukje natuur, rust en vrijheid. Bij Den Oever kunt u wadlopen. Hoor de stilte, zwerf over de zandplaat en verken de wadbodem met een hark, schep en zeef. Probeer garnalen te vangen met een duwnet en zoek met een ‘waddendetector’ naar verborgen kokkels vlak onder het zand. Bij een VVV kantoor kunt u meer informatie krijgen en reserveren.

Het Schor Hi-res_MG_6128_low-res

 


Camperplaatsen

De camperplaats en het dagrecreatieterrein aan de Waddenzijde bij Kornwerderzand heeft een aantrekkingskracht voor de meer avontuurlijke recreanten. De ruigheid geeft deze plek de charme die door de camperbezitters zo hoog wordt gewaardeerd. Bij mooi weer wordt genoten van het uitzicht in combinatie met activiteiten als vissen of (kite)surfen. Vanuit uw eigen camper kunt u op de camperplaatsen bij Kornwerderzand de omgeving van het waddengebied in alle rust in u opnemen. We hebben de ambitie om zowel het kitesurfstrand als de camperplaatsen op te waarderen.

SONY DSC

 


Bezoek het Kazemattenmuseum

Bij Den Oever en Kornwerderzand stuit u op een complex kazematten. Dit zijn betonnen bunkers die verscholen liggen onder een laag aarde. De verdedigingswerken moesten voorkomen dat een vijand snel over de dijk oprukte naar het hart van Nederland. Het kazemattenmuseum in Kornwerderzand besteedt onder andere aandacht aan het leven in deze verdedigingswerken en de Duitse aanval in mei 1940.

Sluis Kornwerderzand Hi-res_MG_4430_final

 

Overig

Houd de website van de VVV’s in Fryslân en Noord-Holland in de gaten voor meer activiteiten op en rondom de Afsluitdijk.
Voor activiteiten in de regio kunt u ook kijken op de website van Gemeente Harlingen of Gemeente Hollands Kroon

Kornwerderzand Hi-res_MG_9466_final