Activiteiten

Wat kunt u allemaal doen op de Afsluitdijk? Stop eens in plaats van door te rijden voor één van de volgende activiteiten!

Afbeelding

Bezoek onze projecten


Bezoek het Afsluitdijk Wadden Center

Afsluitdijk Wadden Center

Op de Afsluitdijk, bij Kornwerderzand, staat een markant gebouw, als een schuimkraag op de dijk: Het Afsluitdijk Wadden Center. Dit centrum biedt een totaalbeleving over Unesco Werelderfgoed Waddenzee, de (voor de wereld) unieke Vismigratierivier, het IJsselmeergebied en niet te vergeten de Afsluitdijk zelf.

Expositie

In het Afsluitdijk Wadden Center bevindt zich een interactieve beleefexpositie.

U waant u een pad door stormen uit het verleden naar de oplossingen van nu. Voor kinderen is er een speeltafel en tekentafel, en een speciale speurtocht naar Bobby Fish.

De expositie is gratis van maandag t/m zondag van 10:00 tot 18:00 uur te bezichtigen.

Klik hier voor aanvullende informatie of stuur een e-mail naar mailto:sales@afsluitdijkwaddencenter.nl

SKOM – eten en drinken

Na het bezoek aan de expositie kunt u met prachtig uitzicht over het IJsselmeer ontspannen een hapje eten en drinken in restaurant SKOM.
SKOM – eten en drinken is van maandag t/m zondag van 10:00 tot 21:00 uur geopend.

Groepen

Voor groepsreserveringen kunt u contact opnemen via sales@afsluitdijkwaddencenter.nl.

Beleef Lichtpoort Afsluitdijk

Rijd eens bij avond/nacht over de Afsluitdijk en ervaar het lichtspel gecreëerd door Daan Roosegaarde en zijn team.

Lichtpoort (ter hoogte van Den Oever en Kornwerderzand) blijft permanent op de dijk. Twee andere ontwerpen Windvogel (Den Oever) en Glowing Nature (Kornwerderzand) werden van 17 november 2017 tot 21 januari 2018 aan het publiek tentoongesteld.

Lees er meer over op de projectpagina.

Werkbezoeken

Wilt u meer weten over onze projecten? Dan kunnen wij voor u een werkbezoek regelen. Werkbezoeken vinden meestal plaats in het Afsluitdijk Wadden Center. Voor het plaatsen van een groepsreservering kunt u contact opnemen met sales@afsluitdijkwaddencenter.nl


 

Activiteiten op de Afsluitdijk


Bezoek het Monument

Het Monument is een uitkijktoren waar u kunt genieten van het uitzicht over de dijk, het IJsselmeer en UNESCO Werelderfgoed Waddenzee. Het Monument staat op de  plaats waar de Afsluitdijk is dichtgemaakt. Deze toren is ontworpen door de Nederlandse architect Willem Dudok, en is in 1933 gebouwd. Dit punt heet de Vlieter, het wordt daarom ook wel het Vlietermonument genoemd.

Aan de Waddenzeekant zijn de standbeelden van ingenieur Cornelis Lely en de stenenlegger te zien. Daarnaast is er een zuil met informatie over de historie en totstandkoming van de Afsluitdijk.

Bij de lunchroom aan de IJsselmeer kant kunt u binnen of op het terras iets lekkers eten of drinken en genieten van het zicht over het IJsselmeer.  Meer info vindt u op www.lunchroomhetmonument.nl

In de toekomst willen we bezoekers meer kunnen bieden. Daarom willen we hier de bestaande voorzieningen verbeteren. Lees hier meer over de Recreatieve ontwikkelingen van het Monument.

 


Bezoek het Kazemattenmuseum

Bij Den Oever en Kornwerderzand stuit u op een complex kazematten. Dit zijn betonnen bunkers die verscholen liggen onder een laag aarde. De verdedigingswerken moesten voorkomen dat een vijand snel over de dijk oprukte naar het hart van Nederland. Het kazemattenmuseum in Kornwerderzand besteedt onder andere aandacht aan het leven in deze verdedigingswerken en de Duitse aanval in mei 1940.

Sluis Kornwerderzand Hi-res_MG_4430_final

 

[/toggle]

Kitesurfen

Aan de Afsluitdijk bij Kornwerderzand ligt een mooie kitesurfspot waar zowel beginners als gevorderden prima kunnen kitesurfen. Indien u tussen de bufferzone en de gele ton blijft kunt u staan, mits u tussen de bufferzone en de gele ton blijft kiten. Gaat u verder het IJselmeer op dan is het een must dat u uzelf kunt redden in diep water.

Het surfgebied van Kornwerderzand is opengesteld van 1 mei tot en met 1 oktober. In dit gebied is er bijna altijd voldoende wind, de gemiddelde wind ligt op 16,4 knopen.
 
Op de website van de Nederlandse Kitesurf Vereniging leest u meer over deze surfspot en de regels die hier gelden.

Heeft u nog niet zo veel ervaring met Kitesurfen dan kunt u ook terecht bij onderstaande Kitesurfscholen in Kornwerderzand:
www.kitesurfles.net  www.antixsports.com   www.northwestkiteboarding.com  

 


Wandelen

Wandelen over de Afsluitdijk is een bijzondere ervaring met een weids uitzicht van het Wad! Er zijn ambities om een wandelpad aan te leggen over de dijk.  Van 1 april 2019 tot 1 april 2022 is het fiets- en wandelpad afgesloten in verband met het versterken van de dijk en worden wandelaars vervoerd met een pendelbus.

Bij Den Oever kunt u een wandeling maken in het Robbenoord-bos of in het Dijksgatbos. Het Robbenoordbos, aan de rand van Wieringen, is ook een bijzonder bos.

In Cornwerd start een wandeling langs pittoreske dorpjes naar Hindeloopen. Onderweg kom je langs molens, kerken, scheepswerven en een ambachtelijke kaasmakerij. Een aantal dorpen op de route heeft een beschermd dorpsgezicht. Een prachtige wandeling door het Friese platteland van 20,2 km.

In Zurich begint de Waddenzeekustroute. Een lange afstandswandeling naar Lindern in Duitsland (261 km).

In april 2017 is het vernieuwde Zuiderzeepad geopend. Deze route is nu maar liefst 492 kilometer lang is en daarmee de langste rondwandeling van Nederland.

Stroe Hi-res_MG_7353_final

 


Fietsen

Van 1 april 2019 tot 1 april 2022 is het fietspad afgesloten. U wordt met een pendelbus vervoerd over de snelweg.

Tot 1 april 2019 kunt u langs de snelweg fietsen. Er wordt een geheel nieuw fiets- en wandelpad aangelegd. Dit pad gaat langs het UNESCO Werelderfgoed de Waddenzee, zodat u kunt genieten van dit prachtige gebied.

Rondje IJsselmeer, is een begrip onder de fietsers. Veel wielrenners stellen zich het rondje IJsselmeer tot doel. Het rondje varieert van 250 tot 300 km, afhankelijk van de route. We raden je aan om je goed voor te bereiden.

Vlietermonument Hi-res_MG_4707_final

 


Wadlopen

Het Wad biedt een ongekend mooi stukje natuur, rust en vrijheid. Bij Den Oever kunt u wadlopen. Hoor de stilte, zwerf over de zandplaat en verken de wadbodem met een hark, schep en zeef. Probeer garnalen te vangen met een duwnet en zoek met een ‘waddendetector’ naar verborgen kokkels vlak onder het zand. Bij een VVV kantoor kunt u meer informatie krijgen en reserveren.

Het Schor Hi-res_MG_6128_low-res

 


Camperplaatsen

De camperplaats en het dagrecreatieterrein aan de Waddenzijde bij Kornwerderzand heeft een aantrekkingskracht voor de meer avontuurlijke recreanten. De ruigheid geeft deze plek de charme die door de camperbezitters zo hoog wordt gewaardeerd. Bij mooi weer wordt genoten van het uitzicht in combinatie met activiteiten als vissen of (kite)surfen. Vanuit uw eigen camper kunt u op de camperplaatsen bij Kornwerderzand de omgeving van het waddengebied in alle rust in u opnemen. We hebben de ambitie om zowel het kitesurfstrand als de camperplaatsen op te waarderen.

Let op! Voor de inrichting van een werkterrein bij Kornwerderzand wordt het dagrecreatieterrein (de zogenoemde camperplaatsen) afgesloten van 1 februari 2019 tot 2023. De aanlandsteiger/laad- en loswal is in deze periode alleen beschikbaar voor de nood- en hulpdiensten. Op het terrein is vanaf 1 februari 2019 een wegsleepregeling van kracht.

SONY DSC

 

 

Overig

Houd de website van de VVV’s in Fryslân en Noord-Holland in de gaten voor meer activiteiten op en rondom de Afsluitdijk.
Voor activiteiten in de regio kunt u ook kijken op de website van Gemeente Harlingen of Gemeente Hollands Kroon

Kornwerderzand Hi-res_MG_9466_final