Wereldvismigratiedag 21 april

Op zaterdag 21 april is het Wereldvismigratiedag. Op de Afsluitdijk kun je die dag van alles beleven. Maak een boottocht op de Waddenzee, aai een haai en bouw je eigen Vismigratierivier. Maak je dag compleet met een bezoek aan het Afsluitdijk Wadden Center. De entree is gratis!

Afbeelding

Op zaterdag 21 april vinden allerlei activiteiten plaats van 10.00 – 16.00 uur. Je bent de hele dag van harte welkom. Wil je zeker zijn van een plekje op de boot, reserveer dan een ticket onderaan de pagina. Maak je dag compleet met een bezoek aan het Afsluitdijk Wadden Center.


Informatie over de boottocht

Boottocht Waddenzee

Om mee te varen op de Waddenzee heb je een bootticket nodig. Die kun je gratis bestellen via het formulier onderaan de pagina. Vol=vol! De boottocht duurt een uur.

Bewaar het bevestigingsmailtje goed en neem het mee op 21 april! Je kunt het bij de informatiebalie van het Afsluitdijk Wadden Center inruilen voor een bootticket.

Zorg ervoor dat je ruim op tijd aanwezig bent. Een half uur voor vertrektijd lopen we gezamenlijk naar de boot toe. Voor ieders veiligheid is dit onder begeleiding van een gids. We verzamelen voor het Afsluitdijk Wadden Center. Dit staat duidelijk aangegeven met een bord. Houd er rekening mee dat het ongeveer 15 minuten lopen is richting de Waddenzee.

De boottocht is helaas niet geschikt voor minder validen.

Je kunt parkeren op de parkeerterreinen bij het Afsluitdijk Wadden Center. Bij de boot is geen parkeergelegenheid.

Zeiltochten IJsselmeer

De zeiltochten op het IJsselmeer zijn volgeboekt! Je kunt ze niet meer boeken. Meer informatie over de zeiltocht staat op de website van It Fryske Gea.

Programma

Op 21 april zijn er op en rondom Kornwerderzand allerlei activiteiten te doen tussen 10.00 en 16.00 uur. Bekijk wat je allemaal kunt doen!

Vaar mee op de Waddenzee

Maak een avontuurlijke vaartocht over de Waddenzee met een vissersschip van het Wadvissersgilde. Gidsen van de Waddenvereniging varen mee en vertellen over de toekomstige Vismigratierivier en waarom deze doorgang voor trekvissen zo belangrijk is. We vissen met een sleepnet, zodat je van heel dichtbij kunt zien wat zich allemaal schuilhoudt onder de waterspiegel. Vanaf het dek is het genieten van alle zeevogels en misschien spotten we nog een zeehond!
Vertrektijden boot: 10.30 / 11.30 / 12.30 / 13.30 / 14.30 / 15.30 uur
(doorgestreepte tijden zijn volgeboekt)

Bouw je eigen Vismigratierivier

We dagen je uit: bouw een rivier voor vissen dwars door de Afsluitdijk, zonder dat een druppel zout water in het zoete IJsselmeer belandt. Door slim gebruik te maken van materialen en het juiste ontwerp maak je je eigen Vismigratierivier.

Aai een haai

Heb jij wel eens een echte haai gezien?  Op 21 april kun je zelfs eentje aaien. Een haai heeft een bijzondere huid: aan de ene kant spekglad, aan de andere kant net schuurpapier. Maar wees gerust: hij bijt niet.

Op zoek naar de Blije Vis

Leuk voor kids! Pak je stempelkaart, bezoek onze opdrachten en ontdek alles over reislustige vissen.

Speedcolleges

  • Paddy Walker – Raadsel van de Waddenzeehaaien
    Haaien bestaan al honderden miljoenen jaren en komen in alle wereldzeeën voor. Ook in onze eigen Noordzee en Waddenzee. Waar ze vandaan komen, wat ze eten en wat ze hier precies komen doen is tot nu toe onbekend. Paddy Walker probeert in haar speedcollege het raadsel rondom deze geheimzinnige dieren te ontrafelen.
    Paddy Walker is Lector Kust en Zee van de Hogeschool Van Hall Larenstein, Hoofd Onderzoek van de Nederlandse Elasmobranchen Vereniging en aangesloten bij Programma Rijke Waddenzee
  • Wouter van der Heij – Elke vis telt!
    Wouter van der Heij is zeebioloog bij de Waddenvereniging, vanaf het begin betrokken bij de Vismigratierivier en gek op vissen. Hij laat zien dat het leven onder water minstens zo interessant is als alles wat je boven de waterspiegel met je blote oog kunt zien. Net als voor vogels, is de Waddenzee voor vissen een onmisbaar knooppunt. Vissen staan aan de basis van de voedselketen. Ze eten en worden gegeten, zwemmen er letterlijk midden in. Het gaat niet goed met de visstand in de Waddenzee. De Vismigratierivier biedt een oplossing voor trekvissen, maar dan zijn we er nog niet. Elke vis telt!

Locatie en parkeren

Locatie

Afsluitdijk Wadden Center, Afsluitdijk 1c, 8752 TP Kornwerderzand

Parkeren

Bij het Afsluitdijk Wadden Center zijn twee grote parkeerterreinen waar je gratis kunt parkeren.

Openbaar vervoer

Kornwerderzand is bereikbaar met de bus. Daarvoor pak je de Qliner 350 die tussen Leeuwarden en Almaar rijdt. Kijk voor de bustijden op www.9292.nl.

Wereldvismigratiedag op de Afsluitdijk

Iedereen weet dat vogels trekken, maar wist je ook dat vissen trekken? Zij zwemmen tussen zoet en zout water en leggen duizenden kilometers af tussen hun geboortegrond en leefgebied. Nog te vaak stuiten ze tijdens hun reis op dijken of dammen. Daardoor gaat het niet goed met de vis. Op Wereldvismigratiedag vragen we aandacht voor een vrije doortocht voor vissen.

Ook de Afsluitdijk is zo’n barrière. Het is nu bijna onmogelijk om van de Waddenzee naar het IJsselmeer te zwemmen en andersom. Daar is een gedurfde oplossing voor bedacht: de Vismigratierivier. Een kilometerslang ecoduct dwars door de Afsluitdijk. Volgens planning start de bouw in 2019 en is dit wereldunieke project in 2022 klaar.


 

Bestellen bootticket Waddenzee

 

Verificatie